Cheia Cunoasterii

Cheia cunoasterii pentru fiinta umana este acea ‘prezentza’ enigmatica si silentioasa purtata de fiecare dintre noi, fara  ‘dare de seama’, in centrul fiintei.

Natura acestei ‘prezentze'(‘martor’) desi in aparenta imediat sesizabila, de cele mai multe ori ne scapa, fiind amestecata cu o sumedenie de ganduri si dorinte dezordonate si fara capat.

Atata timp cat atentia este captata de tumultul mental, esenta interioara ramane necunoscuta, adormita. Notiunea de ‘ratacire in samsara’,  este exact aceasta pierdere in spatiul ‘mental’.

Practica traditionala, ceea ce numim in traditia Theravada ‘Citta Bhavana’, sau cultivarea mentalului, si in forma popularizata in occident, ‘Vipassana’, este fundamental o practica de auto-cunoastere prin auto-observare.

Doar prin practica consecventa de auto-observare putem ‘purifica’ continutul mental/emotional, lasand natura existentei sa re-apara. Nu suntem primi care spun acest lucru :)))

Detalii pentru event sunt aici: http://yogaepoche.ro/2014/10/vipassana-o-introducere-practica-meditatiei/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>