Conectare si deconectare in meditatie si in afara, Skype cu dr. Kaisa Puhakka

cinema-1aO trăsătură a culturii globale informatice cu care rezonăm foarte uşor este ideea de conectivitate. Instrumentele de comunicare ne conectează cu tot globul într-o manieră nemaiîntalnită pȃnă acum. Odată cu acest aspect apare şi ideea de libertate şi de posibilitate nelimitată.

Toate culturile seduc, captiveaza. Ele par sa deţina cheia identităţii noastre. Cȃnd culturile funcţionează, ele livrează această promisiune membrilor săi şi alimentează senzaţia de siguranţă şi bunăstare, de apartenenţă.

Conexiune la o scară fără precedent este promisiunea culturii globale informationale– cine nu se simte fascinat de aceasta? Intrebarea este, işi ţine într-adevăr promisiunea această nouă cultură? Gadget-urile electronice ne conectează fără îndoială dar în acelasi timp, ele produc o deconectare şi o fracturare a experienţei şi relaţiilor trăite.

Poate unica trăsătură a vieţii contemporane în sine este faptul că implică o alterare rapidă între conectare şi deconectare.

Tot ceea ce doreşti este “la un click depărtare”. Cu toate acestea, pȃnă nu dai click, ce doreşti este nu numai la o distanţa foarte mare dar deseori e cu totul departe de a fi accesibil. Apoi din nou, după cȃteva momente de conectare, în momentul cȃnd dai click off, conexiunea creată dispare.

Ne vom întȃlni curȃnd – în acest spatiu informational, pe Skype, – şi vom explora atunci modul în care suntem incluşi în aceasta cultura şi modul in care experimentăm aceste conectări şi deconectări în vieţile noastre.

Vom explora deasemenea ideea că fiind integraţi în această cultură, intram in contact direct cu incertitudinea esenţială a existenţei mai mult decȃt oricȃnd. In plus, in practica de meditatie vom putea experimenta oportunitatea eliberării si a deschiderii chiar în mijlocul acestei incertitudini.

Kaisa Puhakka, Palo Alto

Comments

comments