puterea-atentiei-program

Puterea Atenției: Atelier de Introducere in Practica Meditației cu G. Petre | Asociatia Alethea

Puterea Atentiei: Atelier de Introducere in Practica Meditatiei, Marti seara, 19:30-21:00, cu George Petre. Locatie: Asociatia Alethea – Centrul Anahata, la Parcul Carol.

Bună tuturor,

Va invităm marți seara la o serie de ateliere de introducere in  practica  meditației, bazată in traditia  buddhista Theravada. In aceste ateliere vom parcurge aspectele de baza in practica meditatativă, inclusiv psihologia si contextul filosofic in care acestă practica s-a dezvoltat.

Mai mult, vom examina modul in care practica de  concentrare (sama samadhi) si practica de constientizare (sama sati) sunt cultivate impreuna pentru a face posibila experienta directa a momentului prezent.

Participare: Participarea este libera si deschisa tuturor. O donatie pentru acoperirea costurilor de organizare este sugerata.

 

Meditatie-Yoga

Meditație, Respirație, Postură, Joi ora 19:30, Asoc. Alethea – Centrul Anahata

Un mod prin care putem dezvolta mai mult echilibru, claritate și conștiență în viața, cultivând în acelasi timp stari precum compasiunea și empatia– capacitatea de a avea grijă pentru noi și ceilalați, ar fi o practică care antrenează puterea de focalizare a atenției, permite curgerea energiei în corp si ne conectează cu propria noastră stare interioară.

Această pregătire a minții și a corpului, acest tip de antrenament al intregii ființe, este uneori numit ‘meditație’ sau, in concepția clasică, ‘yoga’.

In forma ei originară, tradiția apare ca un mijloc de a recunoaște și, în cele din urmă, de a depăși limitările condiției umane.

In acelasi timp, această traditie este si o colecție de tehnici– posturi corporale (Asana), tehnici de respirație conștientă (Pranayama) si tehnici de stabilizare și liniștire a minții (Dhyana/Meditație).

Simplificând mult, am putea spune că in aceste cursuri de meditație-yoga, folosim diferitte tehnici pentru a ne deschide catre realitatea experienței noastre– in momentul de față.

Cu alte cuvinte, acesta Yoga este meditație.

Participare: Desi accesibil pentru incepatori, acest program este destinat celor care au deja testat apele practicii si sunt cel putin familiarizati cu postura si practica introductiva. Contribuție: 35 ron/sesiune, 120 ron/abonament lunar.

Detalii de contact aici: http://yogaepoche.ro/contact-meditatie-yoga-bucuresti/.

puterea-atentiei-alethea

Puterea Atenției: Meditație, Mindfulness, Mind-Training | Curs intensiv de 4 saptamani, 9-30 Aprilie

Puterea Atenției: Meditație, Mindfulness, Mind-Training, cu G.Petre | Asociatia Alethea. Marți seara, 9-30 Aprilie, 19:30- 21:30. Hermitage Urban.

Experiența directă a momentului prezent este esența practicii, in toate abordarile meditative. Aceasta experiență se bazează pe posibilitatea fiecaruia de a accesa, în mod intentional, o stare de constiență diferita de starea mentală obișnuită.

Cultivarea acestei stari de constiență este adeseori asociată cu o stare interioara de bine, echilibru mental și claritate. Aici putem observa lipsa reactivitații fata de experiența interioară, capacitatea de a rămâne prezenți fața de emotiile și gândurile din momentul de față și capacitatea de a acționa în mod conștient.

Mai mult, acesta modalitate de a experimenta, faciliteaza intelegerea și gestionarea procesului de identificare inconștientă cu diferite aspecte ale experienței. Aceast stare de atenție trează bazata pe cultivarea intenției conștiente contribuie la un proces de perceptie neobisnuită, numită de multe ori ‘percepție non-egoică’, sau ‘perceptie deschisă’.

În cele din urma, antrenamentul atenției aduce acea starea de liniște și bunăstare interioară posibilă atunci când simțim în mod direct sensul profund al vieții și conexiunea naturala cu ceilalți.

Temele abordate sunt urmatoarele:

1. Antrenarea minții pentru a accesa starea de prezență; puterea respirației, conectarea cu energia corpului.
2. Gestionarea procesului gândirii; gândirea intențională si gândirea non-intențională; extinderea percepției dincolo de procesele mentale.
3. Conștientizarea si ințelegerea propriilor emoții; reglarea emoțiilor si  prezența in corp.
4. Puterea compasiunii – acceptare, cunoaștere de sine si curaj.

 

Participare: Desi accesibil pentru incepatori, acest program este destinat celor care au deja testat apele practicii meditative si sunt cel putin familiarizati cu postura si practica introductiva. Pentru cei care vor urma acest curs de 4 saptamani, cat si practica pentru acasa, ne putem astepta la urmatoarele beneficii:

1. Imbunătățirea atentiei și a capacitatii de focalizare

2. Reducerea anxietatii, creșterea compasiunii, reglementarea emotiior

3. Imbunătățirea cunoasterii de sine

4. Elevarea starii de spirit

5. Reducerea stressului și a reactivitatii\

PT. inscrieri: https://goo.gl/forms/rVOGSk5XeKAbU2jH2

Despre mine:
Influentele mele primare  sunt
traditiile Birmaneze (Pa-Auk Syadaw, U Ba Khin) si traditia Thai Forest (Ajahn Amaro, Ajahn Succito). In acelasi timp, am integrat viziunea oferita de Yoga Clasica a lui Patanjali si experienta captata dupa aproape douazeci de ani de practica. Incerc sa ofer aceste invataturi intr-un mod accesibil, integrand realitatile vietii in secolul 21. Mai multe detalii gasiti aici: http://yogaepoche.ro/contact-meditatie-yoga-bucuresti/

hemitage-februarie

Practica Meditatiei, Atelier Intensiv, Sambata 23 Februarie, 10:00 – 14:00 | Hermitage Urban

Deși meditatia poate lua multe forme,  practica contemplativă clasică este un mod de a intra în contact direct cu natura propriei experiențein momentul prezent.

Este aceasta întâlnire directa cu propria minte și propiul corp ce aduce posibilitatea înțelegerii și a claritatii, posibilitatea depasirii confuziei si a nelinistii.

Aici, practica meditativa are doua aspecte: practica de  linistire interioara (samatha), si practica de constientizare (vipassana). Acestea sunt cultivate impreuna pentru a face posibila starea de prezenţă.

*****

Participare: Va invitam sambata, 23 februarie la un nou atelier de introducere in teoria si practica  meditativă.  Acest atelier este conceput pentru incepatori, fiind insa in special util pentru cei cu o oarecare experienta.

Atelierul este structurat in jurul sesiunilor de meditatie in sezut (30-45 minute) alternate cu sesiuni de meditatie in mers (15-30 minute). Pentru a ne ajuta sa ne orientam, vom parcurge si  invataturile cheie din aceasta traditie, inclusiv psihologia si contextul filosofic care au dat nastere acestor practici.

*****

Inscrieri: Va rugam comletati formularul alaturat– https://goo.gl/forms/bPgKKqlbg15AIkSz1

*****

Contributie: 80 ron

theraavada-29-ian

Theravada Vipassana, Initiere in Practica | Marti 29 ianuarie, 19:30 – 21:30, Hermitage

Va invitam marti, 29 ianuarie la o sesiune informala de introducere in  practica  meditatiei in traditia  buddhista Theravada.  In afara de aspectele practice, vom avea sansa sa discutam psihologia si contextul filosofic oferit de cea mai veche traditie buddhista.

In cateva cuvinte insa, aici meditatia este cultivarea claritatii-  aspect numit ‘insight’ in adaptarile anglofone. Cheia  practicii este dezvoltarea capacitatii de a mentine o continuitate in campul atentiei-  sati in limba Pali (present moment awareness).

Practica începe prin cultivarea capacității  de a fi prezenti cu experiența corpului, a starilor afective si a campului mental–  în momentul prezent.  Această cultivare da nastere unei viziuni clare (vipassana, insight, eng.)  asupra naturii experientei.

Participare: Participarea este libera. Pentru inscrieri este necesara completarea formularului alaturat: https://goo.gl/forms/oXQn7YLFaJ7Xvial2

Donatiile sunt acceptate.

hemitage nov 22

Practica Meditatiei, Atelier Intensiv, Sambata 19 Ianuarie, 10:00 – 14:00 | Hermitage Urban

 “If you don’t know what port you are sailing to, no wind is favourable.”

Seneca

Desi meditatia poate lua multe forme,  practica contemplativă clasică este un mod de a intra în contact direct cu natura propriei experiențe, in momentul prezent.

Este aceasta întâlnire directa cu propria minte și propiul corp ce aduce posibilitatea înțelegerii și a claritatii, posibilitatea depasirii confuziei si a nelinistii.

Aici, practica meditativa are doua aspecte: practica de  linistire interioara (samatha), si practica de constientizare (vipassana). Acestea sunt cultivate impreuna pentru a face posibila starea de prezenţă.

*****

Participare: Va invitam sambata, 19 ianuarie la un nou atelier de introducere in practica  meditativă.   Acest atelier este conceput pentru incepatori, fiind insa in special util pentru cei cu o oarecare experienta.

Practica este structurata in jurul sesiunilor de meditatie in sezut (30-45 minute) alternate cu sesiuni de meditatie in mers (15-30 minute). Pentru a ne ajuta sa ne orientam, vom parcurge si  invataturile cheie din aceasta traditie, inclusiv psihologia si contextul filosofic care au dat nastere acestei practici.

*****

Inscrieri: Va rugam comletati formularul alaturat– https://goo.gl/forms/4A9pS4AUD6wNNqbe2

*****

Contributie: 80 ron

vipassana 17

Zi de Practica Meditativa in Liniste

Va invitam sambata, 17 noiembrie la o zi de introducere in practica meditatiei in traditia buddhista Theravada, ultima sesiune din acest an.

In cadrul oferit de practica intensiva in liniste, vom examina modul in care linistirea interioara (samatha) si practica de constientizare (vipassana) sunt cultivate impreuna pentru a face posibila starea de claritate si prezenţă.

Mai mult, vom parcurge si cateva din invataturile cheie din aceasta traditie, inclusiv psihologia si contextul filosofic care au dat nastere acestei practici.
****

Program:
10:00 – 13:00 Prezentare/Instructiuni. Prima sesiune de practica
13:00 – 14:00 Pauza de pranz
14:00 – 16:00 A doua sesiune de practica. Q&A

Practica este structurata in jurul sesiunilor de meditatie in sezut (30-45 minute) alternate cu sesiuni de meditatie in mers (15-30 minute). Vom lua pranzul impreuna, in liniste.
****

Participare: Acest atelier este conceput pentru incepatori, fiind insa in special util celor cu o oarecare experienta in practica. Practica se tine in liniste, inclusiv in perioada de pranz. Va sugeram sa va aduceti pranzul de acasa pentru a evita iesirea din spatiul de practica.

Contributie:
= 80 ron pentru cei care participa doar la acest eveniment
= 40 ron pentru cei care participa la cursul de Theravada Vipassana din perioada 11 – 18 septembrie 2018 si 9 – 30 octombrie 2018
****

Daca aveti intrebari, va rugam sa ne scrieti: info@yogaepoche.ro
sau sa sunati la: 0731 770 860 (Hermitage)

Pentru inscrieri completati formularul online: https://goo.gl/forms/TVLCBXpP8FlnINOT2

respiratie arhetipala-Recoveredfin2

Introducere in Practica Respiratiei Arhetipale, Sambata 9 Februarie | Asociatia Alethea – Centrul Anahata

Cu George Petre & Alexandra Chiru
Sambata, 9 Februarie. 10:00 – 17:00. Asociatia Alethea – Centrul Anahata, Bucuresti.

De-a lungul timpului, diferite tradiții au folosit puterea sunetului și a respirației ințentionale– asa numita ‘respiratie activata’, pentru a trece dincolo de nivelul perceptiei obisnuite. Aici, experimentarea cu diferite ritmuri respiratorii  (vezi multimea de technici Pranayama) modifica  nivelul energiei in corp si bineinteles, in acelasi timp, starea de constiinta obisnuita

Stiim ca putem folosii aceasta energie pentru a inlesni eliberarea unor elemente de ordin inconștient, de multe ori asociate cu emoții puternice reprimate sau alte elemente traumatice din trecutul nostru personal/familial.

In acelasi timp, acest proces activeaza material psihic din domeniul imaginal, reprezentand formatiuni sau stucturi larg raspandite in psihicul intregii omenirii. Multe din acestea au o calitate arhetipală, fiind imediat recognoscibile si pline de energie, emotie si sens profund.

În contextul procesului de constientizare, eliberarea si integrarea acestor elemente este parte cheie din procesul de auto-cunoastere si eliberare.

*Tema Principala*
Folosind sunetul împreună cu respirația intențională vom explora nu numai campul nostru emotional si modul in care acesta a fost modelat de experiențele, viața emoțională și trauma din ascendența noastră dar si aspectul numinos, sublim al experientiei, inaccesibil mintii rationale.

*La ce te poți aștepta să experimentezi în aceste ateliere*
– Conexiune profundă cu corpul tău, accesarea campului emotional, eliberarea unor blocaje majore, diminuarea anxietății, depresiei, fricilor, durerii și furiei
– Posibilitatea de a accesa aspecte arhetipale, trans-rationale active in psihicul tau
– Posibilitatea de a constientiza si integra elemente emotionale dificile din trecutul personal si familial
– Access la deschidere, iubire, si claritate

*Program*
Sambata, 9 Februarie 10:00 – 17:00
Centrul Anahata, Bucuresti
Str. Fabrica de Chibrituri nr 16, etaj 2. Interfon 5.

Cost: 220 lei
*Inscrierea se face completand formularul alaturat*
***https://goo.gl/forms/hpwcizQn4HKyjdul1***

unlimited-tim

Integrarea Emotiilor in Practica Meditativa | G. Petre, Asociatia Alethea

Unlimited Feeling: Integrarea Emotiilor in Practica Meditativa

Sambata, 3 Noiembrie. 10:00 – 18:00, Buddhism Timisoara. Contact:

O buna parte din anxietatea, insatisfacția și suferința pe care o experimentăm se datorează restricțiilor și limitelor pe care le impunem experientei noastre– presupunerea (ne-examinată) că doar sentimentele ‚pozitive’ sau senzatiile placute sunt permise în campul experienței.

Eliberarea insa nu înseamnă eliminarea unui anumit tip de senzatie, sau trairea unui anume tip de sentiment– eliberarea nu inseamna ca traim doar senzatii placute…tot timpul. Ne apropiem de notiunea de eliberare cand apare capacitatea marita de a fi pe deplin prezenti cu orice fel de senzatii/sentimente/emotii care apar, cu experienta noastra in toto, exact asa cum se manifesta.

În acesta zi de practica si dialog vom examina modul in care constiinta corporala, cunoasterea, perceptia si viata noastra emotionala interactioneaza pentru a creea experienta de fața– in special simtul-notiunea de sine.

Taxa de participare: 120 lei.

Pentru ca locurile sunt limitate, inscrierea in avans este necesara: ……………………………………

Despre mine;

Practica Yoga Clasica (Samkhya Yoga) in traditia lui Patanjali, si Meditatie (in traditia Theravada) de mai mult de douazeci de ani. Detine un Bachelors of Science (Electrical Engineering), Cornell University  si un MBA de la Kellogg Graduate School of Management la Northwestern University. Nascut in Romania, a locuit pana in 1995 in Statele Unite.

A efectuat  nenumarate seminarii si retrageri de practica de durata scurta si lunga (peste trei luni) in India, Thailanda, Sri Lanka, Birmania, America de Nord si Europa. Printre profesorii lui se numara  Arnaud Desjardins, A.G.Mohan, Eric Baret, Francis Lucille, Charles Genoud, Godfrey Devereux, Richard Freeman, Ajahn Sucitto, Ajahn Amaro, Andre Riehl, Mark Dyczkowski.

Site: yogaepoche.ro

curs-octombrie-hermitage-2

PRACTICA MEDITATIEI IN TRADITIA BUDDHISTA, 9-30 OCT. Hermitage | G.PETRE, Asociatia Alethea

Fiecare cultură de pe pământ a produs un fel de cultivare mentală care ar putea fi numită meditație. Fie că este vorba despre repetarea unor sunete (mantra), despre diferite vizualizari (sankalpa), sau pur și simplu despre cultivarea capacității de concentrare (yoga dharana), diferite  tradiții de-a lungul timpului au folosit diferite tehnici pentru a focaliza puterea mintii si a patrunde dincolo de aparențe.

In traditia buddhista, cultivarea atentiei (sati) este baza acestei practici.

Departe de a fi o tehnica de relaxare sau dezvoltare personala, aceasta cultivare ne conduce catre o cunoastere directa, experientiala a naturii sinelui si a lumii in care traim.

Satipatthana Sutta, un discurs atribuit lui Buddha si pastrat in canonul Theravada, adaugă un element important. Împreună cu elementele de stabilitate și claritate mentala in practica meditatiei, Satipatthana Sutta introduce cultivarea cunoasterii (sati sampajanna).

Practica Vipassana începe prin cultivarea capacității  de a fi prezenti cu experiența corpului, a starilor afective si a campului mental–  în momentul prezent.  Această cultivare da nastere unei viziuni clare (insight)  asupra naturii experientei.

Mai mult, aceasta cultivare meditativa ne conduce la starea de claritate si trezie (vijja vimukti).

Cele patru “constientizari”  folosite pentru cultivarea cunoasterii sunt:

  1. Constientizarea Corpului, Kayanupasana
  2. Constientizarea Impresiilor Interioare, Vedananupasana
  3. Constientizarea Tonalitatii Afective/Starilor Emotionale, Cittanupasana
  4. Contemplarea Continutului Mental, Dhammanupasana

Pentru multi dintre noi, practica incepe si ramane la stabilirea atentiei asupra senzatiilor asociate cu respiratia sau cu corpul. Un mod de practica raspandit in special in Thailanda si  Ceylon (Sri Lanka) este de a deschide si antrena atentia folosind toate cele patru aspecte gasite in experienta.

Este acest aspect care va fi obiectivul sedintelor noastre de practica.

Abordare Curs:

Acest curs se va desfasura pe o perioada de 4 saptamani, abordand practica meditativa din perspectiva traditiei Theravada, traditia buddhista originara. Sesiunile contin perioade de practica, prelegeri si dialog.

Folosind directia sugerata de Sattipatthana Sutta, vom dezvolta urmatoarele teme:

  1. Sabilizarea si clarificarea campului mental, cultivarea cunoasterii folosind cele Patru Constientizari. (Satipatthana Sutta) 
  2. Cele Trei Caracteristici ale Experientei (Tri-Lakshana)
  3. Cele Patru Adevaruri Nobile. Aplicatia lor in practica Sattipathana (Catur Ariya Sacca)
  4. Detalierea contextului cultivarii. Calea cu Opt Ramuri (Attangika Magga)
  5. Obstacolele si depasirea lor in cursul practicii. (Panca Nivarana, Panca Bala)
  6. Cultivarea Dragostei Universale (Metta Bhavana)

De asemenea, vom examina de ce meditatia poate fi naturala pentru unii dintre noi, intimidanta sau dificila pentru multi, si complet nepotrivita pentru altii.

Structura Sesiunilor este urmatoarea:

1. Practica ghidata (partial): 30 minute

2. Prezentare : 30 minute

3. Q&A, Discussion: 30-40 Minute

3. Meditatie grup: 20-30 min

Participare: Desi accesibil pentru incepatori, acest program este destinat celor care au deja testat apele practicii meditative si sunt cel putin familiarizati cu postura si practica introductiva.

INSCRIERI: Pentru inscrieri va rugam completati formularul alaturat: https://goo.gl/forms/sd3nrWSixV210iFn1