VIPASSANA-FEB.1

Inima Practicii Meditative, Curs de 4 Saptamani | 6 feb – 3 mar

Theravada Vipassana: Inima Practicii Meditative

Vipassana, termen care apare pentru prima oara în textele buddhiste din limba Pali, înseamnă “viziune clara” . Este viziunea lucrurilor ‘asa cum sunt’ care marchează momentul trezirii.

In acelasi timp, Vipassana desemnează și o practica. În acest sens, Vipassana este asociata cu practica meditativa de adunare și calmare a mentalului cunoscută ca ‘Shamatha’. Practica începe prin cultivarea capacității  de a fi prezenti cu experiența corpului, a starilor afective, a ganduriilor si a emotiilor, în momentul prezent. Respirand, lasam perceptia noastra sa se extinda ganduri si emotii apar, ganduri si emotii dispar.

O minte focalizata, clara, poate intelege natura tuturor fenomenelor. O minte clara poate percepe direct natura realitatii.

Aceasta realizare apare brusc și pe neașteptate, dincolo de orice fel de gândire discursivă. Este experienta lucrurilor nu din punctul de vedere al eului, ci din punctul de vedere al realității în sine. Aceasta perceptie apare ca un fulger care luminează întregul peisaj, dincolo de punctul nostru de vedere limitat.

Experiența lucrurilor ‘asa cum sunt’ este întotdeauna surprinzatoare.

Abordare Curs: Folosind ca baza Textele Pali, vom dezvolta urmatoarele teme:

  1. Stabilizarea si clarificarea campului mental si emotional, cultivarea cunoasterii folosind cele Patru Constientizari. (Satipatthana Sutta) 
  2. Cele Trei Caracteristici ale Experientei (Tri-Lakshana)
  3. Cele Patru Adevaruri Nobile. Aplicatia lor in practica Sattipathana (Catur Ariya Sacca)
  4. Detalierea contextului cultivarii. Calea cu Opt Ramuri (Attangika Magga)
  5. Cultivarea Dragostei Universale (Metta Bhavana)

 

Cursul este compus din 4 sesiuni saptamanale (marti 6-27/2) si 1 zi de practica intensiva (duminica 3/3)

1. Instructiuni/Practica: 40 minute

2. Prezentare : 30 minute

3. Q&A, Discussion: 30-40 Minute

3. Meditatie grup: 20-30 min

Participare: Desi accesibil pentru incepatori, acest program este destinat celor care au deja testat apele practicii meditative si sunt cel putin familiarizati cu postura si practica introductiva.

Despre mine:
Influentele mele primare  sunt
traditiile Birmaneze (Pa-Auk Syadaw, U Ba Khin) si traditia Thai Forest (Ajahn Amaro, Ajahn Succito). In acelasi timp, am integrat viziunea oferita de Yoga Clasica a lui Patanjali si experienta captata dupa aproape douazeci de ani de practica. Incerc sa ofer aceste invataturi intr-un mod accesibil, integrand realitatile vietii in secolul 21. Mai multe detalii gasiti aici: http://yogaepoche.ro/contact-meditatie-yoga-bucuresti/

Comments

comments