Introducere in practica Meditatiei Interpersonale, 25-28 iunie, la Moieciu

id-fin-2015Ok, ce facem in Meditatia Interpersonala?.

Pe scurt, Meditatia Interpersonala (Insight Dialogue, www.metta.org) este extinderea practicii de meditatie în sfera interpersonală/sociala.

Tehnica, calitățile cultivate, precum și intenția practicii sunt cele din Vipassana– Sati (atentie), Samadhi (concentrare), și Samma Ditthi (perspectiva corecta) raman toate în centrul procesului meditativ. 

Așa cum observam atenti senzatiile corpului, senzatia respiratiei si starea afectiva interioara in practica Vipassana, de asemenea, observam aceste stari impreuna cu cuvintele rostite si semnalele non-verbale care ne sunt prezentate in comunicarea cu celalalt.

Inima incepe sa vibreze, intregul organism este patruns, iar acest lucru este observat, cunoscut.

Un aspect important al acestei practici este experimentarea celor Patru Adevaruri in realatie cu celalalt.

Cum simtim Primul Adevar- redat in textele Pali ca Dukkha- insatisfactie, suferinta, neliniste– in practica interpersonala?

Nu trebuie sa te uiti prea adanc in interiorul tau ca sa poti observa un grad de neliniste— de dorinta sau repulsie in relatiile tale cu ceilalti.

De multe ori aceasta neliniste are in spate o ‚sete’. Tanha, setea, este al doilea adevar.

Tanha aici este setea pentru placerea posibila la nivel interpersonal.
Dar si setea de a fii vazut, de a fii recunoscut—de a exista.

Totodata, Tanha este frica. Frica de durere, de nefiinta- setea de a nu mai fii, setea de a scapa….setea de a nu fii vazut.

Dacă tot am ajuns aici, putem vedea ce ar insemna al treilea Adevăr la nivel interpersonal- adevarul incetarii- Nirodha…

Adica, cum ar putea arata viața mea cu încetarea acestui tip de sete interpersonala?

Pot oare trăi impreuna cu ceilalti, deschis, disponibil, cu inima liniștita ?—ce ar insemna incetarea cautarii, a nelinistii, a anxietatii la nivel social/interpersonal?

Ar fii oare posibil ca liniștea, claritatatea și iubirea cultivata in meditatie sa fie mereu disponibila pentru alte persoane, pentru mine?

Aceste sunt cateva aspecte din practica Insight Dialogue- Meditatie in Relatie.

Pentru detalii/inscrieri puteti trimite un mail la: info@yogaepoche.ro.

Mai multe indei despre Meditatia Interpersonala aici: http://yogaepoche.ro/impreuna-pe-cale-din-cartea-insight-dialogue-the-interpersonal-path-to-freedom/

SukhacittoDespre Bhikkhu Sukhacitto:
Bhikkhu Sukhacitto a fost nascut in Germania in 1963. Fiind atras de catre traditia Theravada, a devenit calugar in 1990 in Thailanda la Wat Suan Mokh, avand-ul ca preceptor pe legendarul Bhikkhu Buddhadassa. Bhikkhu Sukhacitto se reintoarce in Europa in 1993. Dupa sase ani la manastirea Dhammapala in Elvetia, se alatura comunitati Amaravati in Aprilie 2009.

Comments

comments

One thought on “Introducere in practica Meditatiei Interpersonale, 25-28 iunie, la Moieciu

  1. Pingback: Insight Dialogue, the Interpersonal Path to Freedom

Comments are closed.