Meditatia Buddhista si Psihoterapia, cu Dr. Kaisa Puhakka, Marti 16 iunie

poster_conferinta_Spiru_Kaisa copyAstazi, o intalnire de mare promisiune are loc intre practicile meditative Buddhiste si diverse domenii ale stiintelor medicale occidentale. Anumite practici Buddhiste par sa ofere speranta in usurarea bolilor cronice, anxietatii, depresiei si altelor forme de suferinta  intalnite cu precadere in societatile moderne hyper-conectate.

In aceasta intalnire, practicile Buddhiste cunoscute sub denumirea de ‘mindfulness’ au fost modelate pentru a deveni inteligibile (‘user-friendly’  din punct de vedere cultural), si pentru a se incadra in paradigmele de cercetare ale practicilor clinice.

Ca rezultat, ateliere destinate practicienilor din zona medicala si publicului mai larg au devenit populare in Europa, Statele Unite si in alte parti. Mindfulness a fost introdusa pana si in cadrul programelor de training in marile corporatii, un semn sigur ca Buddhismul a patruns in cultura mainstream.

In acest simpozion vom explora modul in care Buddhismul, cultura occidentala si practicile medicale au beneficiat pe rand de aceasta influentare reciproca.

Deasemenea, vom aduce in discutie contributiile teoriei si practicii psihodinamice la intelegerea mai profunda a unor concepte Buddhiste, cum ar fi spre exemplu, clarificarea suporturilor inconstiente din spatele fenomenelor de tip atasament-fixare si a constructiei eului.

Vom aduce in discutie si aspectele care se pot pierde in cadrul acestor adaptari ale meditatiei Buddhiste atunci cand aceasta este extrasa din contextul mai larg al invataturilor si pincipiilor traditionale.

In final, vom putea evidentia modul in care aceaste practici meditative pot deveni un vehicul pentru cultivarea eliberarii, ceea ce Dalai Lama numeste starea de fericire neconditionata.

Comments

comments