Meditatia Interpersonala: cateva idei

Dupa multi timp de practica Vipassana, am intrat acum cativa ani in contact cu practica de meditatie relationala (sau interpersonala), dezvoltata de Gregory Kramer (www.metta.org) si numita Insight Dialogue. 
Insight- pentru ca baza acesti practici este Vipassana. Dialogue- pentru ca aici meditam fața in fața, in dialog.

Am lucrat aceasta practica cu Bhante Sukhacitto de la manastirea Amaravati din UK, care a tinut workshopuri la noi la Anahata in ultimii trei ani si cu Gregory Kramer, in ultimii doi ani, in Anglia si Ungaria.

Pentru mine, deschiderea spatiului meditativ pentru a include interactiunea cu celalalt a fost un ‚aha moment’.

Poti medita in dialog cu cineva– fara sa te pierzi in povestea celuilalt, sau in povestea ta. 
Poti fi deschis catre celalalt fara averisiune sau dependenta. 
Fara sa te pierezi in fantezii.
Iata bazele acesti practici in cuvintele lui Gregory Kramer:
”Pentru că instrucțiunile, practica, înțelegerea profundă (din Insight Dialogue) sunt direcționate către dinamica relaționării cu alte ființe umane, acestea pot fi aplicate simplu și natural în viața cotidiană.

Ne amintim spontan să ne relaxăm în timpul interacțiunii cu un coleg, observăm cum ne poziționăm în cadrul unei discuții sau ne observăm cu claritate și compasiune atașamentele.

Mai mult, învățăm cum să observăm scânteia prezentei in zgomotul relațiilor interpersonale….

Ideea despre sine pe care am luptat să o protejăm se atenuează; gândurile și senzațiile apar și dispar în câmpul unei conștiențe ample. Împărtășim cu partenerul aceste sentimente, dar prezența în sine este neafectată.

Recunoaștem cum ne-am identificat cu zgomotele minții noastre. Ne odihim în prezență. Este bucurie în acest fel de renunțare, și pace.

Pentru un moment, mașinațiunile minții  încetează.

Pentru un moment, gustăm libertatea.”

 

Comments

comments