Meditatia Interpersonala

budha_face_ma2010_1000px

Intreaga cale a eliberării, incluzând profunda contribuție a meditației, poate fi complet integrată în relațiile noastre cu ceilalți.

Având in vedere că o mare parte a suferinței este manifestată în interacțiunea cu ceilalți, rațional vorbind, nu ne putem aștepta ca filozofii individualiste și practici solitare să poată analiza în mod direct suferința și confuzia apărute în relația a doi oameni sau într-o societate. Nici nu ne putem aștepta ca acționând de unii singuri să găsim o modalitate directă prin care să ajungem la o înțelegere mai profundă a relațiilor sau la un mod mai ușor de a relaționa cu ceilalți. Pentru ca aceasta să se întâmple este nevoie de o înțelegere fundamentală a căii în cadrul relaționării interpersonale și de o practică a meditației care să aibă loc explicit în relația cu ceilalți. Această carte este despre acest tip de înțelegere și despre această cale.

Medităm singuri, dar ne trăim viața cu ceilalți; discontinuitatea este inevitabilă.

Dacă drumul nostru ar trebui să ducă la diminuarea suferinței, și multă suferință este cauzată de relațiile noastre cu alții, atunci ar trebui să ne examinăm angajamentul cu privire la practicile individuale. Meditația solitară întărește prezumpția asupra căreia nu am reflectat încă: munca profundă a trezirii este o afacere privată. Pornind de la această ipoteză ne construim un anumit tip de cale, cu o anumită direcție și ramuri, care favorizează acțiunile solitare și interiorizate.

Meditația solitară nu poate analiza dinamica relațiilor interpersonale. Putem vag simți că ceva nu este la locul lui, însă nu ne putem da seama ce lipsește. Nu înțelegem că drumurile ‚personal’ și ‚interpersonal’ sunt interconectate, nici nu știm cât de ușor, chiar elegant, le putem îmbina.

Meditația în Relație ne oferă o viziune mai amplă. Este așa de simplu.

Toate tipurile de meditație ne ajută să ne calmăm, să devenim mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu noi și să facem față dificultăților cu onestitate și acceptare. Meditația implică atât o practică explicită a liniștii și a contemplării, cât și un stil de viață care include practica unei atenții conștiente (mindfulness) și a bunăvoinței. Când medităm singuri, putem sta în tăcere câteva minute sau câteva zile, conștientizând respirația sau o anumită stare interioara. Ne calmăm, mintea se limpezește și se stabilizează. În nemișcarea meditației individuale percem suferința care a apărut în relația cu celălalt. Observăm cât de ușor ne pierdem în emoții și gânduri mecanice. Observăm suferința fizică, atașamentele, frica și confuzia. La lumina simplei atenții conștiente, dorințele și temerile, efortul pentru a obține plăcere și a evita durerea sunt evidente.

Văzând stresul implicit satisfacerii dorinței, întrezărim tiparele după care ne fabricăm multe dintre probleme și realizăm că ne putem elibera de aceste obiceiuri.

Pe măsură ce progresăm în practica individuală, ne este cu adevărat mai ușor. Începem să simțim aroma libertății.

Cu toate acestea, fie că practicăm izolați sau individual în același mediu cu alți meditatori, meditația abordează numai indirect confuzia și durerea relațiilor din viețile noastre.

Când medităm împreună, ca în cadrul Meditației în Relație, se desfășoară același proces al meditației, însă cu două mari diferențe. Meditația interpersonală revelează suferința legată nu numai de viețile noastre în relatiile cu ceilalți,  dar și de aspectul societal al existenței. Meditația în Relație este incredibil de eficientă în revelarea dorinței și a temerii de a fi văzut, a dinamicii singurătății și a puternicului, dar inconștientului proces prin care ne construim imaginea de sine.

Meditația în Relație ne oferă o cale mai directă pentru a desface nodurile din spatele suferinței interpersonale și a confuziei.

Dinamica Meditației în Relație este similară cu cea a practicii tradiționale, personale: cultivăm pas cu pas calmul și atenția conștientă; acestea ne ajută să înțelegem natura experienței moment cu moment, iar ceea ce realizăm atunci ne eliberează. Pentru că Meditația în Relație lucrează cu  experiența interacțiunii cu celălalt, moment cu moment, ea poate aduce dinamica eliberatoare a meditației si în relațiile noastre personale cotidiene. După care, experiența se poate transfera societății ca un întreg.

extras din: Insight Dialogue, the Interpersonal Path to Freedom, de Gregory Kramer

Meditatie Interpersonala (Insight Dialog) este dezvoltata si transmisa de Gregory Kramer. Petru mai multe informatii: www.metta.org

Comments

comments