Meditatie 2.0 with Dr. Kaisa Puhakka

 

meditatie-2_800Meditatie 2.0 cu Dr. Kaisa Puhakka/ Eliberare si Incertitudine Esentiala

Meditatia si in special varianta de ‘mindfulness’ a explodat recent pe scena profesiilor din zona sanatatii precum si in cultura populara.

Aceasta atractie larg raspandita are foarte mare legatura cu usurinta cu care aceasta prctica poate fi extrasa din contextul sau traditional Buddhist si utilizata in cadrul unui program de dezvoltare personala dar si in cadru clinic,  pentru a ameliora simptomele de depresie, durere cronica, si anxietate.

Eficienta meditatiei  a fost deasemenea recunoscuta de numeroase studiii.

Desi beneficiile acestor practici laice de ‘mindfulness’ sunt tangibile si reale, ele esuaza sa extraga pe deplin potentialul meditatiei atunci cand aceasta este abordata ca aspect integral al invataturilor si practicii Buddhiste.

In contextul Buddhist, meditatia devine o  analiza spirituala profunda a intrebarilor existentiale cele mai fundamentale: natura sinelui si a realitatii, cauzele suferintei.

Analiza spirituala in acest context nu tine de doctrina si nici nu este un exercitiu intelectual sau conceptual.

Mai degraba, este o analiza care absoarbe intreaga fiinta – corp, minte si spirit – intr-o perceptie directa a ceea ce se intampla, moment de moment.

Ca si analiza bazata pe experienta directa, nu doar poate adresa cele mai dificile incercari cu care ne confruntam in viata, ci are si o putere transformativa colosala prin care suferinta se elibereaza in mod spontan.

Punctul central al eliberarii este realizarea incertitudinii esentiale ca si conditie a existentei in toate domeniile – personal, social, economic precum si a naturii si a planetei.

In acest seminar, participantii vor fi indrumati catre o analiza profunda bazata pe experienta, inradacinata in practica Budista de meditatie, descinsa din traditia Theravada dar folosind  si din perspectivele Zen si ale Budismului Tibetan.

Obiectivul este sa extindem analiza dincolo de ce este in general adresat in sala de meditatie – catre provocarile neobisnuite aduse in prim plan de catre societatea contemporana si starea curenta a planetei.

Program de meditatie cu Dr Puhakka la Centrul Anahata-Asociatia Alethea. Seminarul va dura trei zile, fiecare zi avand o intentie specifica, asa cum este prezentat mai jos.

Day 1. Incertitudinea Esentiala ca Revelata in Practica Meditatiei: Teama si bucuria de a fi “nimeni” si de “a avea nimic”

In aceasta discutie introductiva, exploram incertitudinea esentiala a existentei, teama profunda pe care o naste in noi, si modul in care societatile mentin  acest aspect al existentei ‘in umbra’.

Vom explora aceste teme dintr-o perspectiva Buddhista, din punctul veterii notiunii de “impermanenta” si a lipsei unui ‘eu substantil-material’ si al practicii de mindfulness in contextul traditional Vipassana.

Aspectul important al acestor notiuni si practici consta in faptul ca ele ne poarta fara ezitare catre esenta inceritudinii existentei si deschid posibilitatea unei cunoasteri directe in care eliberarea de suferinta se intampla spontan si natural.

Astfel, teama de a nu fi un eu material sau de a nu avea existenta durabila se transforma intr-o pura incantare.

Pe langa lucrurile mentionate, vom adresa chiar intrebarea Fiintei:

…daca nimic legat de noi sau existenta noastra nu este sigur sau permanent, cum ramane cu Fiinta? Fiinta dincolo de notiunea  ‘eului’ si existenta conditionata – Fiinta care ramane neatinsa de incertitudine, degradare si moarte?

Analiza noastra initial conceptuala este urmata de consolidarea unei temelii pentru o cercetare empirica directa (cu instructiuni specifice cerute de catre participanti) conform tehnicii de baza a meditatiei mindfulness (in contextul Vipassana).

In cadrul acestei analize empirice, vom explora natura realitatii si a eului asa cum sunt experimentate moment de moment, dand frau liber unei analize mai profunde, poate si gustand din incertitudinea esentiala a existentei chiar in sala de meditatie.

Day 2

Incertitudinea Esentiala ca Revelata in Societatea de Inalta Tehnologie si in Conditia Planetei

In a doua zi, vom reflecta asupra structurii societatii si a planetei. In primul rand, terenul de lucru va fi pregatit pentru o analiza empirica si potential transformatoare in jurul acestui subiect, invitand participantii seminarului la practica ghidata mindfulness (vipassana) , impreuna cu instructiuni din partea conducatorului seminarului agreate cu participantii. (Nu este necesara experienta anterioara in vipassana). Mindfulness, in momentul in care este inteleasa si practicata in sensul Budist, poate aduce experiente de tot soiul, nu doar ce stim deja din salile de meditatie, pe care ajungi sa le imbratisezi cu o acceptare si deschidere extraordinara. Pornind aceasta calatorie “din interior in afara” incepem prin a explora natura realitatii si a sinelui asa cum se manifesta ele in imediata experienta meditativa iar de acolo trecem in afara catre structura lumii inconjuratoare si separarea non-existenta dintre cele doua. Pregatind astfel terenul pentru analiza empirica, vom reflecta asupra structurii societatii si a planetei.

Putem oberva ca, poate mai mult decat in orice alte vremuri din istorie, caracterul precar al existentei ne priveste chiar in fata oriunde ne-am intoarce. Cu rapiditatea evolutiei din industria inaltei tehnologii, devenim din ce in ce mai interconectati cu structuri complexe si efemere bazate pe o conectivitate electronica fragila si in crestere, care accelereaza ritmul natural al vietii si cererea productivitatii economice catre nivele fara precedent. Ne regasim din ce in ce mai indepartati de relatiile umane si de natura ce obisnuia sa ne alimenteze, devenind din ce in ce mai fragmentati si straini de noi insine.

In vreme ce pilonii traditionali ai sentimentului de siguranta si stabilitate se erodeaza iar cei noi oferiti de catre societate par efemeri, nu mai putem evita contactul direct cu existenta noastra ca fiind una incerta in esenta. E oare posibil sa descoperim vreun dar neasteptat in situatia neplacuta care ne forteaza sa infruntam un adevar profund despre noi si vietile noastre?

Acceptarea adevarului in ceea ce priveste incertitudinea esentiala, cu atat mai mult vazand-o ca pe un dar, este o pozitie greu de imaginat. A face pasi catre ea, presupune o intelegere empirica a Compasiunii din alta pozitie decat intelegem in genere compasiunea. Acest mod de a intelege poate rasari din aprofundarea practicii mindfulness. O alta cale este descrisa in scrierile din Ecologia Profunda, si are de-a face cu restaurarea conexiunii noastre cu natura la cel mai profund nivel unde vom descoperi ca Natura este neseparata de noi, fiind cea care ne da viata, ne hraneste iar apoi ne distruge – Natura care imbratiseaza viata si moartea loalalta.

In final, vom explora inrudirea dintre perspectivele Budiste si ecologia profunda. Practica oricareia dintre acestea, o poate intari si echilibra pe cealalta in contactul cu provocarile deosebite din lumea inconjuratoare.

Day 3

De la Instrainare la Conectare: Eliberarea in mijlocul Incertitudinii

In ultima zi a seminarului, vom relua temele abordate pe parcursul zilelor precedente, concentrandu-ne pe analiza a doua abordari pe care le putem avea fata de incertitudinea esentiala a existentei, abordari ce par diametral opuse – prima consta in a merge in directia ei si a te uni cu incertitudinea, a doua consta in a te indeparta si a o nega sau a o respinge. Prima se naste din iubire iar cealalta din frica. Iubirea dizolva peretii si transforma separarea in uniune. Frica construieste ziduri si cauta siguranta si protejare in izolare.

In acest seminar vom examina aceste doua abordari nu doar prin prisma unor concepte abstracte ci si ca pe niste procese ce pot fi observate in propria noastra experienta dintr-un moment intr-altul. Ca orice activitate in care ne putem angaja, practica meditatiei poate servi drept izolare pentru participant sau poate ajuta la conectarea profunda a participantului cu el insusi si cu restul lumii. Vom analiza cum ambele abordari sunt posibile si chiar des intalnite in randul practicantilor meditatiei.

Pe de alta parte, Calea Iubirii si Calea Fricii nu sunt opusii primari dintre care trebuie sa alegem. Odata cu aprofundarea parcticii mindfulness, vom descoperi ca frica, atunci cand nu o respingi ci o urmaresti cu mindfulness si detasare sau “heartfulness”, cum o numeste Jon Kabat-Zinn, isi schimba natura in mod spontan. Cu aprofundarea continua a mindfulness si a detasarii, vom putea ajunge la intelegerea non-duala conform careia frica si dragostea “nu sunt doua”, asa cum nici intelegerea non-duala si eliberarea nu sunt doua.

Tabara de meditatie

De la Instrainare la Conectare: Fructul practicii meditatiei

 Tabara de meditatie in tacere ofera participantilor oportunitatea de a explora demersul invataturilor Budiste cu privire la suferinta si eliberarea de suferinta plecand de la o intelegere conceptuala si ajungand la intelegerea lor in imediata experienta. Participantii se initiaza printr-o cufundare in sine in practica “mindfulness” (vipassana) pe toata durata taberei. Instructiunile pentru aceasta meditatie vor fi puse la dispozitia participantilor zilnic, pentru a-i ajuta sa-si restaureze conexiunea profunda nu doar cu propiile lor minti si corpuri dar si cu lumea din jur. In cadrul acestei intimitati, teama descoperirii ca suntem “nimeni” si ca “avem nimic” se poate transforma pur si simplu in bucurie, iar eliberarea poate fi descoperita chiar in mijlocul acestei incertitudini existentiale.

Aceasta tabara de meditatie este in mare tinuta in tacere. Se vor tine sesiuni de meditatie stand in sezut de cate 30-45 minute pe tot parcursul zilei. In mijlocul diminetii, sunt puse la dispozitie instructinile pentru meditatie, iar in acest timp, participantii pot adresa intrebari sau ridica discutii legate de probleme cu care se confrunta in timpul practicii stand in sezut. Dupa-amiaza, participantii pot face o plimbare contemplativa in natura. in imprejurimile centrului de retragere, tot in tacere. Pe durata discutiilor Dharma tinute seara, participantii sunt bineveniti sa puna intrebari din nou. Mesele sunt luate impreuna in tacere si sunt pregatite de catre un bucatar, asistat de catre participanti, care vor practica seva prin rotatie. Tacerea va fi mentinuta cand au loc mesele precum si in timpul gatitului.

 

 

Comments

comments