Ce inseamna ‘Meditatie’ in practica Yoga ?

Tirumalai_Krishnamacharya

Tirumalai_Krishnamacharya- the teacher of the teachers

Toate sistemele de Yoga,  de la Yoga Clasica (descrisa de Patanjali in Yoga Sutra) la Yoga Moderna (practicata in occident in ultimii cincizeci de ani) explica esenta practicii ca un mijloc de trezire.

In acelasi timp, stiim ca aceasta Yoga este si o  colecție de tehnici– technici de posturi corporale (Asana), tehnici de respirație conștienta (Pranayama) si tehnici de stabilizare și linistitire a mintii (Dhyana/meditatie).

Simplificand mult, am putea spune ca toate aceste tehnici, predominant ‘energetice’  sunt doar modalități prin care ne deschidem catre realitatea experientei noastre– in acest moment.

In aceasta deschidere observam ca putem recupera o buna parte din energia blocata in corp– energie blocata in tipare fizice  si in tipare mentale.

Folosim aceasta energie pentru cultivarea atentiei– ceea ce am numi astazi ‘meditatie’, desi sensul acestui cuvant a  devenit   foarte ambiguu, referindu-se la o sumedenie de tehnici si practici, traditionale, moderne si…..errrr…’post-moderne’…;)

In cultivarea atentiei intram in plin contact cu natura experientei noastre, in acest moment.

Natura placerii si a durerii. A confuziei si a claritatii.

Natura eu-lui– natura experientei insasi.

 Aceste ‘descoperiri’ nu sunt la nivelul intelectului, ci sunt simtite– in mod profund, in intregul organism.

 Acesta Yoga este ‘meditatie’.

 

Comments

comments