ys22

Yoga Sutra lui Patanjali: Perspective Pentru Studiu si Practică

Yoga-Sūtra redactată  de Patañjali este unul dintre cele mai importante documente de spiritualitate din toate timpurile. Cu o vechime de aproape 2000 de ani, această colecţie de 196 aforisme despre natura conştiinţei şi a libertatii este fără egal în ceea ce priveşte brevitatea si gradul de claritate.

Cu o precizie ieşită din comun Yoga-Sūtra reuşeşte să ajungă în miezul dilemei umane– aici, Patañjali analizează natura cunoasterii,  cauzele si natura suferintei si modul in care aceasta poate fi depasita.

Textul ne prezinta in primul rand o viziune (Darshana)  si un program de practica (Sadhana) prin intermediul căruia fiecare din noi poate atinge adevarul lucrurilor ‘aşa cum sunt’ şi  prin acesta, un grad mai mare de libertate faţă de stress si suferinţă.

Împletind firele vechii cunoaşteri yogine într-o hartă detaliată a posibilului, Yoga-Sūtra devine un indemn la auto cunoastere, dand astfel nota definitorie pentru traditia Yoga.

Chiar şi în prezent, de la o distanţă de două milenii, putem fi siguri că cercetarea lui Patañjali vine dintr-o dorinţă adânc înrădăcinată  de a clarifica sensul experientei umane– sensul vieţii, conştiinţei şi morţii.

O astfel de dorinţă este una universală printre oamenii din toate culturile, rezonand în noi la fel de puternic şi în prezent.

Aşa cum ideile şi tehnologia noastra au trecut graniţele geografice şi s-au raspandit pe intreaga planeta, viziunile Indiei antice au migrat acum mulţi ani prin sud-estul Asiei, China, Japonia, îmbogăţind profund fiecare cultura si ajungand să se disemineze pe tot globul.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a practicii Yoga din prezent ar fi de nerecunoscut pentru  yoginii antici– mare parte care au atins realizarea in tacerea practicii contemplative.

Dacă ar fi trăit un mileniu mai târziu, Patanjali poate că ar fi încorporat si posturi din formele de Yoga practicate în prezent. Yoga moderna, numita si Yoga Posturala, care, desi inspirata de Hatha Yoga nu trebuie confundata cu ea, a fost dezvoltată la inceputul secolului trecut, în parte ca un program de antrenament fizic.

În epoca lui Patañjali însă, postura Yoga, sau āsana, era pur şi simplu o modalitate de a gestiona energia corpului cu cat mai putin efort  posibil. Această formă veche de Yoga contemplativă a devenit cunoscută ca Rāja-yoga—calea „regală”.

Ea este denumită de multe ori şi Yoga Clasică.

Yoga lui Patañjali este fondata pe un proces de interiorizare,  linistire, si clarificare interioara, ducand la acel moment in care adevarul propriei experiente apare de la sine. Aici, practica are scopul de a stăpâni tendinţa conştiinţei de a se dispersa în exterior, de a se identifica cu unele aspecte ale experientei, de a se pierde…

Practica în această Yoga incepe cu antrenamentul capacitatii de constientizare, permițand linistirea sistematica a corpului, clarificarea energiei vitale si a mintii.  Yoga lui Patanjali antreneaza capacitatea conştiinţei de a distinge aspecte din ce in ce mai subtile in propria experientă– de la modul in care identitatea ne este construita pana la procesul prin care atentia ne este furata.

Aceasta intelegere profunda, experientiala a propriei naturi este baza eliberarii de suferinta.

Bibliografie: The Yoga-Sūtra of Patañjali, Chip Hartranft (Shambhala 2003), Patanjali si Yoga, Mircea Eliade (Humanitas 1992), Yoga, Nemurire si Libertate, Mircea Eliade (Humanitas 1993), Yoga Sutra lui Patanjali (Herald 1998).

Comments

comments