Samapatti si practica meditatiei in Yoga Sutra

Printable up to 8"x6".Chiar daca ni se intampla rar, uneori, in timpul unui vis, devenim pur si simplu constienti de faptul că visăm. Putem ajuta acest proces intrand in starea de somn in mod constient– dar acesta este un alt subiect.

În mod similar, în timpul meditatiei cand atentia s-a stabilizat si mentalul s-a clarificat, putem la fel de simplu ramane prezenti in starea de conștiență, indiferent de evenimentele senzoriale (sau mentale) care apar in noi.

Când această capacitate de prezență este cuplata cu un grad de stabilitate sau concentrare, obiectul meditatiei isi pierde soliditatea…devenind ‚transparent’Aceasta stare de prezentza deplina cu obiectul meditatiei este introdusa de Patanjali in Yoga Sutra 1.41 si este numita ,Samapatti’ (a fi pe deplin cu) .

Samapatti este starea de meditatie in care meditatia devine viziune, prajna, cunoastere perfecta– gasim diferite ‘Samapattis’ si in textele Pali- starile de absorbtie cu sau fara forma.

Modul in care starea de Samapatti poate fi abordata si rolul ei in practica din Yoga Sutra, este subiectul intalnirii noastre de vineri 6 februarie, la ora 19:00. Ca de fiecare data vom incepe cu o practica (semi-ghidata) de meditatie.

Nu ezitati daca aveti intrebari :)

Comments

comments