Samkhya Yoga si natura realitatii

neuronÎn lumea din jurul nostru, este realtiv ușor de observat că totul a evoluat din componente mult mai simple.

 

În interiorul corpului, de exemplu, există o multitudine de organe. Fiecare dintre acestea se compune din mai multe tipuri de celule. Aceste celule la randul lor au diferite forme de organizare, si mai deparate, sunt compuse din diferiti agenti biochimici, pana la nivele atomice si sub-atomice…. si mai departe.

Mult mai departe.

Toti stim aceste lucruri.

Fiecare forma de manifestare consta in integrarea unor componente cu mult mai subtile. Putem oare gasi un ‘component ultim’ in materie?

Samkhya spune clar ‘nu’.

Oricat de adanc am putea patrunde in ‘materie’, intotdeaua vor apare elemente mai subtile. In Samkhya Yoga ca si in Fizica Quantica, nivelul fundamental al materiei nu mai este ‘material’.

Acesta este doar un ‘spatiu generator ‘(mula prakriti), care ‘raspunde’, in prezentza unei forme de constientza- numita in Samkhya, ‘purusha’.

Ce concluzii putem trage atunci despre natura corpului, natura mintii si natura ‘realitatii’ insasi? Ce au de-a face aceste lucruri cu practica Yoga?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>