Seminar Yoga Sutra + Meditatie: Centrul Anahata, Bucuresti

yoga-sutra1-finDaca pentru antici viata neexaminata nu merita traita, actual, viata neexaminata tinde sa se auto-distruga.

Acum este posibil sa intrebam: ce ar putea sa ne invete aceasta Yoga Sutra ?
Ce ar putea sa ne invete un text de filosofie si practica Yoga, vechi de peste 2000 de ani?
Si ce ne pasa noua de filosofie!?
Majoritatea dintre noi am inceput Yoga pentru practica posturilor, valurile de endorfine si sentimentul de a fi din nou in corp. In acelasi timp stim ca posibilitatile corpului sunt limitate.
 
Si pentru ca la un moment dat corpul se duce, ar fi bine sa avem un plan de rezerva.
Aici incepem sa vedem cum textul antic ne poate ajuta sa intelegem natura mintii si motivul pentru care cultivarea atentiei este atat de importanta.
Mai mult, incepem sa intelegem viziunea lui Patanjali asupra respiratiei si energiei si efectele acestora asupra starilor noastre emotionale si mentale.
Patrundem psihologia dorintei, poftei, aversiunii si dobandim primele notiuni despre starile divine de liniste sau extaz – samadhi.
Dar poate cel mai important, ascultam mesajul soptit in fiecare strofa:
“Invata sa fii foarte, foarte atent…!“
Originea Practicii Yoga
Cu un mileniu sau poate mai mult inainte de Buddha, descoperim in subcontinentul indian o traditie indigena de meditatie orientata in mare parte catre introspectie.
Aceasta traditie de meditatie introspectiva, cunoscuta sub denumirea de ‘Yoga’ a fost indeajuns de rezistenta ca sa poata supravietui procesului de asimilare in cultura brahmanica.
Existenta ascetilor ratacitori numiti Sramana a facut ca aceasta traditie sa poata supravietui idependent de contextul social traditional dominat de practice ritualice si sacrificiu,

Dupa cum stiim, scopul acestei ‘Yoga originare’ era eliberarea completa de limitele fiinitei umane– degradarea fizica,  suferinta si moartea.

Fie ca era vorba despre transa meditativa, interogatia filosofica, simpla observare , practica posturilor corporale, moralitatea extrema– aproape toate practicile operau din convingerea ca limitele cunoasterii pot fi depasite.

Punctul cheie al acestor invataturi stravechi este ca esenta cunoasterii se afla dincolo de limitele impuse de spatiu si timp. Dar, mai interesant, ne este transmis in termene cat se poate de clare ca esenta acestei cunoasteri este accesibila aici si acum.

Pentru ca Yoga este o cale si nu o filosofie , consideram Yoga Sutra mai degraba o harta decat un tratat. Deseori este uitat faptul ca Patanjali Yoga impartaseste aceeasi abordare meditativa, acelasi spirit analitic, independent , cu invataturile ascetului Gautama, numit mai tarziu si Buddha.

Despre Patanjali si Yoga Sutra Chiar daca traditia pretinde ca Patanjali a fost un gramatician important din sec II ien , studiile recente dezvaluiesc existenta mai multor Patanjali, textul originar fiind compus, probabil , intre 100 i.e.n. si 3oo i.e.n . In prezent este clar ca majoritatea invataturilor din aceasta colectie sunt mult mai vechi, provenind din traditia orala.

Structura Program
Acest program, sustinut impreuna cu Vlad Sovarel, consta in zece sedinta de aprox. doua ore, incepand cu exercitii de respiratie, meditatie, analiza si cometariul aforismelor (sutra).
Structura este urmatoarea:
  1. Exercitii simple de respiratie/meditatie 20-30 minute
  2. Analiza text, inclusiv terminologie Sanskrita 20-30 minute
  3. Comentariu text/dialog 20-30 minute
  4. Meditatie 10-20 minute
Temele si sutrele analizate sunt urmatoarele:
Sedinta 1: 1-4, Yoga, Perceptia Obisnuita si natura Constiintei Pure
Sedinta 2: 5-11, Cel Cinci Forme (vrittis) ale Perceptiei Obisnuite
Sedinta 3: 12-16, Cultivarea Practicii, a Detasarii si a Intelegerii scoate in evidenta natura Constiintei
Sedinta 4: 17-19, Cele patru nivele de Samadhi, esenta traditiei Yoga
Sedinta 5: 18-22, Toata experienta exista pentru a ne trezii
Sedinta 6: 23-29 O Constiinta fara pata: conceptual divinitatii in Yoga Sutra
Sedinta 7: 30-40 Depasirea obstacolelor: sapte posibilitati pentru practica
Sedinta 8: 41-46 Samapatti: Trandafirul reflectat in prisma de Cristal, Natura Mintii Clare
Sedinta 9: 47-51 Aparitia intelegerii
Sedinta 10: Special Topics, Recapitulare
Bibliografie: Patajali Yoga Sutra, M. Eliade: Yoga, Nemurire si Libertate, M. Eliade: Patanjali si Yoga

 

Cost: 20 ron/sedinta (donatie sugerata)

Pentru info/detalii: info@yogaepoche.ro, vlad.sovarel@yahoo.com. Centrul Anahata, Parcul Carol, Bucuresti

 

 Program complet Hatha Yoga si Meditatie aici: www.yogaepoche.ro

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>