Despre antrenamentul atentiei in practica Meditatiei

magia imaginiiCe se intampla cand suntem pe deplin cufundati într-un film și la un moment dat,  dintr-o dată, ne dam seama că ne aflam într-o sala de cinema, incojurati de o multime de oameni, uitandu-ne  la un simplu joc de lumina pe un ecran !?!

Am putea considera aceasta schimbare de perspectiva  ca fructul  cultivarii atentiei in meditatie.

Aceasta atentie, numita Sati  in textele Pali, (uneori tradusa in engleza ca ‘mindfulness’) incepe cu constientizarea proceselor care apar in campul atentiei.

Vipassana (Insight) este fructul tuturor sistemelor de meditatie  Indo-Tibetane. Ea incepe cu antrenamentul acestei atentii. 

‘Sati’ – atentia constienta, sau atentia deplina,  punctul de intrare in practica,  este capacitatea de a urmari filmul vietii noastre, fara a pierde sirul povestii. Nu este un lucru chiar usor, mai ales cand avem atatea filme care ruleaza in paralel :))

Odata cu dezvoltarea intelegerii (Prajna), realizam insa ca ceea ce urmarim este doar un ‘film’. Acum stiu ca el este in parte creat de mintea mea, de asteptarile mele, de fricile si de dorintele mele.

Nu numai atat, la un moment dat insa, pot avea un “insight” , o intelegere,  despre natura construita a ‘eu-lui’,  despre natura construita a asteptarilor mele, a fricilor si a dorintelor mele.

Pe scurt, incep sa vad filmul ca film, nu ca ‘realitate’. Aceasta intelegere (insight) este Vipassana.

Introducere in practica: Vineri 17 octombrie, ora 19:00. Program  de Meditatie si practica Hatha Yoga aici: www.yogaepoche.ro

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>