VIJNANA-web

Yoga Constiintei Pure cu G.Petre & V.Sovarel | Asociatia Alethea – Centrul Anahata

Vijnana Bhairava: Yoga Conștiinței Pure, 10 noiembrie – 15 decembrie.

Vijñāna Bhairava este un text cheie din perioada medievală tantrică indiană, prezentând 112 technici de Yoga care fac posibilă experiența realității necondiționate.

Aceasta este descrisă ca fiind starea de conștiență pură (bhairava-rūpatā), starea de vacuitate (sūnya) transcendentă (paramo bhavet), viziunea realității (tattvārtha-darśana) sau, mai simlu, starea de pace și beatitudine (parama-sukha).

Vijñāna Bhairava folosește tot repertoarul tehnic din Yoga Clasică (Yoga lui Patañjali din Yoga-sūtra) – postura (āsana), controlul suflului vital și tehnici de trezire a energiei vitale (prāṇāyāma), practica meditației (dhyāna) adăugând recitatrea formulelor mistice (mantra japa) și contemplarea creativă (bhavana).

Apropiindu-ne de acest text, observăm, încă de la început, ideea incapacității psihicului (citta) de a cuprinde natura sau esența Realității (tattva) ca o experiență în sine – aceasta este tema vacuității (śūnyata) abordată în nenumărate feluri pe parcursul întregului text, temă identică cu cea expusă de Patañjali în Yoga-sūtra I.2: ‘Starea de Yoga (ca experiență a naturii realității), devine posibilă în momentul în care procesele psihice au fost suspendate’.

Spre deosebire de Yoga-sūtra însă, Vijñāna Bhairava descrie această cultivare într-o incredibilă varietate de condiții și circumstanțe. De fapt, nici un aspect al experienței nu este exclus din domeniul practicii.

Deși corpul fizic și cel energetic sunt domeniile principale a le travaliului, suntem invitați să experimentăm cu atenție și lumea exterioară senzorială. Fiecare experiență devine un obiect pentru meditație.

Din punctul nostru de vedere, deși textul adună o sumedenie de technici și practici diferite, el trebuie privit unitar pentru a fi indicată corect calea și atitudinea ce rezultă în urma parcurgerii acestora. Putem spune că se înscrie în lunga tradiție textuală indiană în care nu atât elementul este important cât mai ales perspectiva de ansamblu. Abordarea noastră va fi concentrată asupra mesajului și a metodelor propuse prin intermediul limbii sanskrite și prin experimentarea directă a tehnicilor propuse.

Concentrarea pe elementele constitutive (formele de bază), oricât de atrăgătoare și “mistice” ar putea ele să fie, nu duce decât la ratarea mesajului principal: transcenderea identificării cu forma experienței prin experimentarea deplină a acesteia. Astfel, demersul nostru ar putea fi astfel schematizat:

  • inițierea în practica oferită de text;
  • parcurgerea textului cu o înțelegere a terminologiei sanskrite;
  • deprinderea perspectivei de ansamblu (mesajul central) prin intuiție;
  • formarea, printr-o exersare repetată a metodelor, a unei atitudini ferme si a unei practice durabile.

DETALII CURS:

Ne vom intalnii vinerea de la 19.00– 21.30 pe perioada de 10 noiembrie –  15 decembrie 2017. Sesiunile de dureaza aprox 2.5 ore, integrand practicile si studiul textului. Desi accesibi incepatorilor, aceste sedine sunt recomandat celor cu o oarecare experienta in practica Yoga sau Meditatie.

Contributie: Donatie sugerata (40 ron). Pentru participare trimiteti un mail la: info@yogaepoche.ro.

Texte referinta: The Vijnanabhairava Tantra, An English Translation, Mark Dyczkowski, (unpublished), Vijnana Bhairava, The Practice of Centering Awareness, Swami Lakshman Joo (Indica Books, 2002) , Vijnana Bhairava, Divine Consciousness, Jaiadev Sing (Motilal Banarsidass, 1979), Vijñāna-bhairava-tantra. Tr. Vlad Șovărel (https://șovărel.ro/vijnanabhairava-tantra/)

Comments

comments