…despre viziunea clara, Vipassana

vipassana-900Cultivarea Atentiei Constiente (Sati, uneori tradusa ca ‘Mindfulness’ in engleza), cultivarea Stabilitatii (Samadhi), si cultivarea Cunoasterii (Pannya) sunt cele trei aspecte care definesc practica meditatiei in traditia Theravada.

In occident, acest tip de meditatie  este cunoscut si sub denumirea populara de Vipassana, sau ‘Viziune Clara‘. Unele aspecte din aceasta practica au fost popularizate de J.Kabbat-Zinn, in ani ’80 ca Mindfulness Meditation.

Vipassana insa, nu implica  o  tehnica anume, fiind mai degraba calitatea de Prezenta, sau Cunoastere care poate sa apara in practica.

Mai mult, gasim un numar mare de tehnici si abordari in scolile Theravada din Sudul Asiei- de la “body scanning-ul” popularizat de S.N. Goenka, la technica de “observare pura” a lui Mahasi Sayadaw la focalizarea pe “absorbtie” (Jhana) practicata de Pa-Auk Sayadaw, la abordarea libera  din traditia Thai Forest a lui Ajahn Sumedho si Ajahn Chah.

Din experinta proprie, pot spune ca toate acestea au potentialul de a deschide calea catre Viziunea Clara, Vipassana.

Program:
Aceasta introducere se adreseaza tuturor celor care au avut un contact pozitiv cu pratica de meditatie si doresc sa mearga mai adanc, ca si celor care au avut doar un contact superficial fara sa poata simti beneficiile practicii.

In acelasi timp, aceasta introducere poate servii ca o ‘initiere’ valoroasa pentru cei care nu au avut nici un contact cu practica de meditatie traditionala, dar au totusi o baza (eg., Mindfulness meditation,  diferite tehnici de respiratie, Reiki, Chi-Kung, Yoga, etc)

Structura practicii propuse este practica prezentata in Satipatthana Sutta, textul de baza pentru practica meditatiei in traditia Theravada:

1. Consientizarea Corpului (Postura): Kayanupasana

2. Constientizarea Starilor Afective interioare: Vedananupasana

3. Constientizarea Activitatii Mentale: Cittanupassana

4. Constientizarea Aspectelor Experientei: Dhammanupassana

Durata practicii v-a fi de aproximativ 60 de minute, primele 15 minute fiind ‘meditatie ghidata’.

Vom tine aceaste sedinte de meditatie pe intreaga perioada a iernii, pana in primavara.

 Despre G.Petre                                                                                                                                                         terrace-1

Practica Yoga Clasica in traditia lui Patanjali, si Meditatie (in traditia Theravada) de mai mult de douazeci de ani. Detine un Bachelors of Science (Electrical Engineering), Cornell University , si un MBA de la Kellogg Graduate School of Management, la Northwestern University. Nascut in Romania, a locuit pana in 1995 in Statele Unite.

A efectuat  nenumarate retrageri de meditatie si yoga de durata scurta si lunga (peste trei luni) in India, Thailanda, Sri Lanka, Birmania, America de Nord si Europa. Printre profesorii lui se numara Ajahn Amaro, Ajahn Sucitto, Pa Auk Sayadaw, Charles Genoud, A.G.Mohan, Godfrey Devereux, Richard Freeman.

In prezent, baza lui de practica si studiu ramane Manastirea Amaravati  din UK (traditia Theravada) sub indrumarea lui Ajahn Amaro.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>