satipatthana 77 fin fb

Shamatha-Vipassana: Trezirea Corpului. Modul de 4 Ateliere in Teoria si Practica Meditatiei

Vipassana este esenta practicii meditative in traditia Theravada, traditia buddhista originara.

In acest context,  Vipassana este cultivarea claritatii-  aspect numit ‘insight’ in adaptarile anglofone (nyana, Pali). Cheia  practicii este dezvoltarea capacitatii de a mentine o continuitate in campul atentiei-  sati in limba Pali (present moment awareness, eng.). Putem numii acesta atentie “atentie constienta”. Un aspect simplificat al acestei practici este cunoscut sub denumirea de “mindfulness”.

Shamatha este practica de adunare si linistire a mentalului, deschizand calea catre starile de absorbtie profunda, Jhana (Pali) sau Dhyana (Sanskrita).

Practicate impreuna Shamatha si Vipassana constituie practica de cultivare meditativa, Citta Bhavana.

În acest calup de 4 ateliere  vom explora aspectele esentiale ale acestei arte  cu deosebita atentie asupra constientizarii corpului (kayanupassana) si a senzatiilor (vedananupassana).

Structura Program ( Joi 19 Ianuarie- Joi 9 Februarie, ora 19:00 )

1. Instructiuni, practica partial ghidata: 15 minute

2. Meditatie in grup: 45 minute

3. Prezentare text, ideii principale: 45 minute

4. Feedback Q&A. 30 minute

Participare: Atelierele sunt destinate celor care au deja testat apele practicii meditative si sunt cel putin familiarizati cu postura si practica introductiva. Este recomandata participarea la toate cele 4 sedinte.

Contributie: 120 ron/curs, sau 35 ron/sedinta 

Locatie:  Asociatia Alethea-Centrul Anahata (date contact aici: http://yogaepoche.ro/contact-meditatie-yoga-bucuresti/). Pentru cei care sunt complet incepatori, va sugeram practica posturii si a respiratiei de sambata dimineata la ora 10:00.

Comments

comments