Week-end intesiv de practica si dialog cu Dr. Kaisa Puhakka

kaisa event 2 784Meditatie 2.0 cu Dr. Kaisa Puhakka/ Eliberare si Incertitudine Esentiala, 12-14 iunie 2015,  Centrul Anahata.

Meditatia si in special varianta de ‘mindfulness’ a explodat recent pe scena profesiilor din zona sanatatii precum si in cultura populara.

Aceasta atractie larg raspandita are foarte mare legatura cu usurinta cu care aceasta prctica poate fi extrasa din contextul sau traditional Buddhist si utilizata in cadrul unui program de dezvoltare personala dar si in cadru clinic,  pentru a ameliora simptomele de depresie, durere cronica, si anxietate.

Eficienta meditatiei  a fost deasemenea recunoscuta de numeroase studiii.

Desi beneficiile acestor practici laice de ‘mindfulness’ sunt tangibile si reale, ele esuaza sa extraga pe deplin potentialul meditatiei atunci cand aceasta este abordata ca aspect integral al invataturilor si practicii Buddhiste.

In contextul Buddhist, meditatia devine o  ‘analiza spirituala’ profunda a intrebarilor existentiale cele mai fundamentale: natura sinelui si a realitatii, cauzele suferintei.

“Analiza spirituala” in acest context nu tine de doctrina si nici nu este un exercitiu intelectual sau conceptual.

Mai degraba, este o analiza care absoarbe intreaga fiinta – corp, minte si spirit – intr-o perceptie directa a ceea ce se intampla, moment de moment.

Ca si analiza bazata pe experienta directa, nu doar poate adresa cele mai dificile incercari cu care ne confruntam in viata, ci are si o putere transformativa colosala prin care suferinta se elibereaza in mod spontan.

Punctul central al eliberarii este realizarea incertitudinii esentiale ca si conditie a existentei in toate domeniile – personal, social, economic precum si a naturii si a planetei.

In acest seminar, participantii vor fi indrumati catre o analiza profunda bazata pe experienta, inradacinata in practica Budista de meditatie, descinsa din traditia Theravada dar folosind  si din perspectivele Zen si ale Budismului Tibetan.

Obiectivul este sa extindem analiza dincolo de ce este in general adresat in sala de meditatie – catre provocarile neobisnuite aduse in prim plan de catre societatea contemporana si starea curenta a planetei.

Comments

comments