…care este scopul practicii de posturi yoga?

triko

Știm oare, cu adevărat, ceea ce încearcăm să realizam in practica de posturi Yoga (Asana), mai ales acum cand partea fizica a practicii a devenit punctul prin care accesam aceasta traditie?
Dacă motivul practicii noastre este legat de starea de sănătate, e bine de stiut ca există modalități de practica utile pentru sănătate dar și modalități care nu ajuta deloc in acest sens. 
La fel, cand ne referim la “sanatate” , intelegem sanatatea ca starea generala de bine a corpului si a mintii sau ne focalizam pe o stare de “fitness” la nivel pur fizic?!
Dacă practicam pentru a atinge ceea ce ne inchipuim ca ar fi “kundalini”, “constiinta cosmica” sau… “sine suprem”,  atunci ar trebui sa intelegem foarte clar ce sunt aceste fenomene atat de prezente, nu numai in discursul “new age” dar si in yoga.
Este posibil insa ca Yoga in occident, in ultimi cincizeci de ani,  sa fi devenit  de fapt echivalentul unei religii “secularizate”, un simplu compartiment al culturii globale,  in care imi pot depozita “credinta”. Fac yoga pentru ca este la moda, pentru ca Sting si Madonna par sa faca Yoga. Fac Yoga pentru ca este indeajuns ca altii ‘cred’ in Yoga.
Sau pur si simplu… fac yoga pentru a ma simtii mai bine.
Atata timp cat imi inteleg obiectivul, am castigat o sclipire de claritate, de adevar. De aici, daca am dorinta si capacitatea pot merge mai departe.
Spre deosebire de ceea ce numim in occident “religie”,  adevărul din Yoga insa, este considerat a fi  inaccesibil prin simpla convingere sau credinta.Acest adevar se manifesta direct in experienta, cand am stiut sa-l recunosc.


La fel, este important sa stiu ca acesta poate  fi realizat doar prin  practică, auto-disciplina, studiu si cultivarea unei capacitati ascutite de discriminare.
In orice caz, aici nu este nevoie  nici de credință, nici de ritual.
Pentru ca tot suntem aici, ne putem debarasa imediat de ideea de “guru” sau “maestru iluminat” – acesta este un om, ca si noi, care, chiar daca a realizat o particica din acest ‘adevar’, nu ne poate “elibera” sau scapa de suferinta.
In Yoga, ca si in Buddhismul timpuriu (scoala Theravada), realizarea adevarului despre noi,  depinde doar de noi.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>